flyerkuba píše:
review asi začnu psát dnes večer/v noci
Tak v noci jsem se k tomu nedostal, čili začínám až teď...
komu se to nebude chtít číst, tak to jednoduše přeskočte
pohodlně se usaďte, review koncertu z Curychu začíná...
9hodin trvala cesta autobusem z Prahy do Curychu,společně se slečnou jsme dorazili do města někdy kolem půl sedmé ráno.po ranním a dopoledním flákání po městě jsme se rozhodli, že se podíváme k Volkshausu, kde se koncert měl konat, abych už věděl, kam se večer vydám.Našli jsme to celkem v pohodě,vlastně první, co jsme z budovy viděli byl zadní vchod a před ním asi tři autobusy.Tak to už mi svitlo, že to asi budou tourbusy. Obešli jsme je a u vchodu vidím, že stojí pár lidí. Slečnu nechám kousek dál a jdu se podívat blíž. Vidím dva bedňáky-kluka a holku, jak se baví s Erwinem Khachikianem,klávesákem z FCC a zároveň pianistou z ETD Symphony.Přišel jsem k němu, pozdravil se a chvilku jsme se spolu bavili.Ptal se mě na cestu a když jsem mu řekl,že tu se mnou je ještě slečna, tak se nabídl,ať mu napíšu její jméno na papírek a že jí napíše na guestlist, ať nemusí někde čekat.Taky mě ještě představil a seznámil s Mariem,kytaristou FCC. Zároveň se zjistilo, že otec té bedňačky je z Prahy,a tak jsme prohodili pár vět česky.Pak jsme tedy šli pryč,když už Erwin taky musel a šli si odpočinout před čekáním před sálem a koncertem samotným.
Do sálu se pouštělo v 19,00; čekali jsme od 17,15 přibližně a v tu chvíli tam byli asi 4lidi jen...Do těch 19hodin se tam nashromáždilo asi 150-200lidí...Když mě v sedm pustili dovnitř, ještě jsem čekal na slečnu, měli tam docela spoždění, protože ten týpek, co měl pouštět guesty se nějak zdržel...takže jsem zašel za postávajícím Mariem a řekl mu to, on povídal, že tam taky někoho má...tak mě dovedl ven před sál,zavolal pořadatele a zařídil,aby nás pak zpátky securiťáci pustili oba bez problémů...Takže jsme se ocitli v Volkshausu.Přirovnal bych to nejvíc asi k pražskému klubu Roxy. Dole velký plac, v patře balkony do U se sedačkama.Ve foyer v šatně se prodávala trička, ty dvě,co byly i v Praze a k tomu tři trička Imperfect harmonies(světlé s logem alba,tmavé s fotkou,jak Serj kouká nahoru a takové to tour tričko s daty a seznamem míst turné).To světlé jsem si koupil.Zároveň prodávali tílko Visa+jejich CD a také Serjovy CD-etd a eted symphony.
Vybrali jsme místa na balkoně na pravé straně podia(z pohledu soad fanouška-nad Shavem) a viděli jsme dobře na celé podium. Jen když jsme chtěli vidět pořádně orchestr, tak jsme se museli trochu vyklonit.
Na podiu už byla naskládaná veškerá aparatura a v osm nastoupila Visa. Jejich třicetiminotvé vystoupení pro mě bylo příjemným překvapením a svkělým zážitkem! Byli opravdu skvělí! Nejvtipnější byl jejich druhý bubeník, se kterým jsme se bavili i po koncertě.Opravdu maniak.
Poté trvalo asi další půl hodinu než odnesli všechno vybavení Visy a dozvučili vše pro Serje,FCC a zástupce curyšského orchestru.Takže kolem deváté to začalo.Jako první zazněla Beethoven's cunt, následovala Sky is over,Lie lie lie...přesný setlist si opravdu nepamatuju, ale zahrál 11písní z ETD(kromě The unthinking majority), 5 písní z Imperfect harmonies-Left of center,Borders are,Elektron,Deserving? a Yes,it's genocide. Všechny sklidily veliký ohlas. Deserving je skvělá pecka! a v Yes,it's genocide krásně vyniknul zvuk orchestru, který v písních z ETD tolik slyšet nebyl. Dále zahrál Blue,The charade a Sounds of war. Jako sedmnáctou hrál Empty walls, před níž požádal všechny diváky,i ty na balkonech, aby si stoupli a zpívali s ním.To se stalo, a tak celý sál stál,tleskal a zpíval.Ovšem tak hlasití jako my v Praze nebyli!
Potom Serj odešel a nechal se vytleskat zpátky:)Přišel, zahrál The charade a odešel.Jenže lidi tleskali furt.Takže se zase vrátil,ale přišlo mi, že další přídavek úplně naplánovaný neměli(nebo to měli tak hezky nacvičený,že to vypadalo přirozeně nepřipraveně) a Serj začal na všechny strany malovat rukou velké S a přes to kreslil dvě čáry...Kdo si to umí představit? Ano, je to znak dolaru a tak už mnozí vytušili, že poslední písní večera bude Money.
Serj taky celkem dost mluvil. Klasikou byli řeči o tom, jak se mu líbí Curych a že lidi jsou super a jak tu je rád zase zpět. Taky teda mluvil o tom, že je trochu trápí chřipka, ale že se snaží léčit, aby nemuseli rušit žádné koncerty.Nachlazen byl i Serj(několikrát za koncert si něco stříkal do krku),ale na zpěvu to nebylo vůbec znát. Dalé se vyjadřoval k Švýcarsku, dá se říct, že obdivoval jejich politickou a vojenskou neutralitu a že kdyby si je všichni vzali za příklad, tak by svět byl hned lepší. To zvedlo velkou vlnu potlesku.
Pod podiem se taky skoro po celý koncert točilo docela šílené pogo-v tu chvíli jsem byl rád,že sedím hezky nahoře. Během jednoho songu jim tam Serj hodil láhev s vodou, ti kluci se tím polili a hodili ji prázdnou Serjovi zpět, to byl takovej úsměvnej moment. Bylo to zrovna do zpěvu, takže se Serj rozesmál do té písničky.
Pak jsme po koncertu šli zase dozadu k tém autobusům a zadnímu vchodu a čekali na hvězdu. Nejdřív vycházeli členové kapely-Troy,Dan,Jeff(ani jeden se k fanouškům nijak nehrnul,ani nemávli), pak vyšel i Erwin,plácli jsme si, ptal se slečny, jak se jí to líbilo a jak jsme to zvládli dostat se dovnitř.Pak vyšel i Mario, taky si chvilku povídal s fanouškama.Postupně pak i vycházeli členové Visy, dva z nich šli i k nám,povídali si,fotili se:)a byli hrozně fajn:)asi o půlnoci vyšel Serj-už nás tam zbývalo asi 12-ochotně vše podepsal(mě ETDS) a pofotil se-s tím jsme měli vtipnout historku, jelikož se nám oba foťáky vybily, tak nás fotil na poslední chvíli nějaký Švýcar:)
takže to je asi všechno
videa už mám na YT a fotky ještě zpracovaný nejsou...modlím se, aby nějaký vyšly, protože jsem měl špatný světlo a šlo fost špatně fotit...jako výhled dobre, ale špatnej nástroj no... snad ale některý půjdou:)
děkuju všem, co to dočetli až sem, máte asi velkou trpělivost