Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je stř 27. lis 2024 15:20:43

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 112 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Další
 Happy Tree Friends 
Autor Zpráva
Administrátor
Administrátor

Příspěvek Re: Happy Tree Friends
Jo, zvířata se zabíjejí navzájem taky. Ale proč? U nich to má obvykle smysl -- obrana, potrava, ...
Proč zabíjí lidi? Teď nemluvim o tom, že se potřebují (chtějí) najíst. Ale mluvim o rybaření pro radost, o tom, že dáma chce ukázat, že na to má a koupí si kožich ze zvířátek, a podobně. Rozdíl je zkrátka v tom, že člověk se podle mě od tý přírody naopak tak odloučil, že jeho chování je značně nepřirozený. Který živočišný druh si ničí svoje životní prostředí tak drastickým způsobem? Protože to neni jenom o tom, že naši vnuci už neuvidí nosorožce bílé, lední medvědy, nebo cokoliv -- ničíme celý ekosystém.
Já uznávám, že tohle je spíše o pohledu na život, o nějaký životní filosofii -- ale mně opravdu přijde amorální zabíjet zvířátka a ničit přírodu pro potěšení nebo pro zisk (tím nemyslím obživu, ale snahu být ve vatě, jako třeba v případě kožešin a podobně).
Člověk zkrátka získal dojem, že má na tuhle planetu jakési právo -- podle mě to ale není pravda, měli bychom se přece snažit, aby se měli dobře ostatní, nejenom my (teď to myslím jak lidi navzájem, tak obecně lidi k ostatním živým tvorům). Měli bychom se o to snažit právě proto, že jsme se evolučně dostali tak daleko a dokážeme zhodnotit dopady našich činů, máme možnost poučit se z chyb našich předků, protože si ty zkušenosti umíme předat, ...
Bezesporu stojíme z hlediska evoluce nejvýš, ale to nám přece nedává právo to tady ničit, jak uznáme za vhodné. Mně ale připadá, že když se někde objeví nějaké prognózy možného dopadu naší činnosti na naše okolí, tak si spousta lidí řekne, že je to až na x let a to oni tady už nebudou, tak je to netrápí. Jasně, i zvířátka se zajímají především o sebe nebo o svůj druh -- ale nedělají to tak drasticky. A navíc -- my máme ten rozum, ne? :)

pát 29. led 2010 14:34:26
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Psycho
Psycho

Nám kdysi jeden učitel na výšce říkal, že kdyby se odjakživa všechny zvířata chránily před vymřením jako teď, tak nám tady nejspíš ještě běhají dinosauři. :) To je prostě taky evoluce, některé druhy vymírají, jiné se vytvářejí... Ale samozřejmě neříkám, že je dobře, když se zvířata vraždí jen tak pro potěšení, ale zase bych to až tak neřešil, no.

pát 29. led 2010 14:53:03
Administrátor
Administrátor

Jenomže evoluce je něco, co probíhá pomalu, pozvolně (obvykle). Způsob, jakým člověk ničí své prostředí, má podle mě blíž spíše k revoluci... Chtělo by to spíš ukázat, jakým tempem člověk ty druhy likviduje, ale já se domnívám, že se to s tempem, které by nastavila evoluce, nedá moc srovnat...
A jako před vymřením se chrání jenom ohrožená zvířata, jiná ne. A některým druhům jsme dali pořádně zabrat -- nejen tím, že se jimi krmíme a některé baví je zabíjet, ale i tím, že jim ničíme jejich přirozené prostředí.
No a já bych to teda naopak řešila :)
Zkrátka si myslím, že člověk byl největší chybou matky přírody a ta si teď, chuděra, musí rvát vlasy :D
Ale tak až lidstvo vymře, tak podle mě opět nastoupí evoluce... snad to tu do tý doby moc nezdevastujeme :)

A jak tu tak přemýšlím o té evoluci a podobně, tak mi došlo, že bych měla jít co nejdřív udělat jeden úkol, který spočívá ve vyřešení daného problému pomocí genetického algoritmu :D fuj, mně se tak nechce dělat něco do školy, aaaaaaaaaa :D

pát 29. led 2010 15:10:05
Psycho
Psycho

taky se mě nelíbí, že japonci vylovujou velryby, ale ta touha po penězích je taky dána tou naší inteligencí a že se to tady na světě zařídilo tak ekonomicky-tržně... prostě kdo má prachy žije si v pohodlí, kdo nemá prachy nežije si v pohodlí... a i když je vybíjení zvěře krutý... dyť příroda JE krutá...taky tam hurikán zabije tisíc lidí, tam zas záplavy, tam zima, tam horko... jako jo, bylo by to krásný, aby se našeděcka mohly podívat na nosorožce bílého... ale hold to směřuje k tomu, že se nepodívaj, protože si ten jeho blbej roh lidi cení... amorální to určitě je, ale je to prostě život... člověk jednou taky vyhyne.

linduš, přece je jasný, že když se tady vyvinulo něco takovýho jak člověk, co teda má možnosti a inteligenci na to ovlivňovat ostatní druhy, tak že ta evoluce všeho pujde dopředu rychlejš... přirozený prostředí se prostě mění v rámci té evoluce... stejně jako doba ledová... to sou prostě věci, na který se nikdo neptá, který prostě sou nějak náhodně, ale cyklicky daný.

hele, kdyby sme tady nebyli my, tak by se do takové formy vyvinul jinej druh... otázka je jak by vypadal a jak by jeho inteligence ovlivnila jeho chování = jestli inteligence znamená -> chovat se jako člověk

pát 29. led 2010 15:17:57
Profil Zobrazit autorovy stránky
Administrátor
Administrátor

Jenomže ono je mít prachy a mít prachy... Když peníze pro to, abych uživila sebe, rodinu a měla se trochu líp -- to je v pořádku, to je v souladu se všim.
Když ale vykořisťuju planetu a živé tvory (i lidi), jenom proto, že chci každej měsíc novou káru, barák s dvaceti koupelnama a podobně -- to je prostě špatně, to musí snad cítit každej.
Dle mého názoru je naše civilizace řádně prohnilá, je to jasně vidět na tom, jak se chováme sami k sobě i k tomu ostatnímu.
Nemůžeš srovnávat činnost člověka a přirozené přírodní procesy -- hurikán nevzniká přece proto, že chce někomu ublížit, ty velrybářské společnosti vyráží na moře s cílem ničit, ty obrovské společnosti staví továrny a dopředu ví, že v tom třetím světě budou někoho vykořisťovat a podobně. Pro mě je velký rozdíl mezi přirozenými pochody v přírodě (ikdyž ty následky bývají strašné -- na druhou stranu je těch obětí hodně i proto, že je nás na jednom místě zkrátka moc) a mezi tím, kdy někdo jedná s jasným cílem -- ničit, vykořisťovat a podobně.
Člověk, jakožto vrcholný článek evoluce, by měl zkrátka převzít zodpovědnost za svoje činy a pořádně se k tomu postavit a začít jednat, než bude skutečně pozdě.
A jako je smutné, když si uvědomíme, že to, co tady je, nastavila vlastně hrstka lidí, kterým je vlastně ten správnej cíl evoluce a přirozenýho výběru (zachování druhu, vývoj) naprosto cizí, mě mrzí, že tyhle lidi evoluce neodstranila :D

pát 29. led 2010 15:34:15
Psycho
Psycho

Já jen chtěl, že jak všichni říkají: "Šak až to tady půjde do prdele, tak já už budu dááávno pod drnem." Tak já zase říkám: "Škoda, že až to tady půjde všechno do prdele, tak já už budu dáávno pod drnem, páč to musí být strašná prdel. :)"

pát 29. led 2010 15:39:36
Boom!
Boom!

MaxFriik píše:
Já jen chtěl, že jak všichni říkají: "Šak až to tady půjde do prdele, tak já už budu dááávno pod drnem." Tak já zase říkám: "Škoda, že až to tady půjde všechno do prdele, tak já už budu dáávno pod drnem, páč to musí být strašná prdel. :)"

To jsem rád, že je i někdo jinej podobně "postiženej" jako já :haha:

pát 29. led 2010 15:42:24
Psycho
Psycho

:up:

Prostě jde o o to, že až se příroda rozhodne, že ji prostě fakt sereme a všechno to tady nějakým způsobem půjde do hajzlu, tak se vlastně vůbec nic neděje. Něco dalšího začne nanovo, otázka je, jestli to bude lepší, nebo horší než člověk. Každopádně v rámci celého vesmíru bude tady ten zánik jen takové neslyšné, nesmradlavé uprdnutí. :)

pát 29. led 2010 15:50:29
Boom!
Boom!

MaxFriik píše:
:up:

Prostě jde o o to, že až se příroda rozhodne, že ji prostě fakt sereme a všechno to tady nějakým způsobem půjde do hajzlu, tak se vlastně vůbec nic neděje. Něco dalšího začne nanovo, otázka je, jestli to bude lepší, nebo horší než člověk. Každopádně v rámci celého vesmíru bude tady ten zánik jen takové neslyšné, nesmradlavé uprdnutí. :)

Kill Each Other/ Live Forever :)

pát 29. led 2010 16:13:34
Marmalade
Marmalade

S tým japonským lovením veľrýb nesúhlasím ani ja, ale čo môžem robiť? :/ Inak súhlasím s Lindou.
Podobne mi aj ľudia hovoria na vegetariánstvo: "Veď aj zvieratá jedia sami seba." A ja im na to: "Ale my už sme inteligentné rozmýšlajúce tvory (česť výnimkám) a DOKÁŽEME žiť bez mäsa. Tie zvieratá by bez mäsa neprežili."

pát 29. led 2010 16:33:26
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 112 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Další