Re: Zprávy/články které vás zaujaly
Brontosaurus píše:
No právě ty co by chtěli zdrhnout by se měli nějak řešit. Dneska se to neřeší pokud vim nijak...
Jak tomu chceš dneska bránit? Vždyť je tu spíše opačnej trend -- už kvůli vstupu do EU. Aby se prostě lidi mohli sebrat a jít pracovat jinam.
Brontosaurus píše:
linda píše:
A proč jsi šel teda studovat?
To je dobrá otázka...
Protože šli všichni a chtěl sem znalosti v oboru... Spíš mě to zajímalo. Kdybych se chtěl hnát za penězma, nešel bych studovat... To fakt ne...
Tak u mýho oboru se tohle blbě obhajuje, ale když vezmu v úvahu třeba jaderku nebo chemiky... To sou lidi pro výzkum a ti nemaj kdo ví jaký platy... Teda asi ne takový, jaký by mohli mít, kdyby se svojí inteligencí dělali jinej obor... No a nezapomínejme na filozofy a umělce žjo...
Vidíš, to je přesně ono. "Chtěl jsem znalosti". Studuješ pro sebe, jako každej z nás. Někdo třeba proto, že ho to baví -- proč ne. Ale dělá to pro sebe.
A že jsou u nás špatně placení ti, co dělaj výzkum, je další věc, no... To by se mělo změnit taky. Ale naše vlády všechny ty vybraný peníze zjevně investujou jinak než do vědy a školství.
Brontosaurus píše:
Vzdělání je prostě investice do budoucna... Leda tak... Ale když se podivám třeba na platy dopravců s maturitou a obyč řidiče u nás... Myslim, že budu hodně rád, když budu mít prvních pár let sotva takovej plat jako maj oni. Jasně, se vzdělánim mám šanci na větší plat v budoucnu, oni ne. Ale co když mě přejede auto? Oni budou mít standartní prachy a budou si je moct užívat a já než začnu vydělávat dost na to, abych třeba moch zajet na nějakou dovolenou, už tu dávno nemusim bejt...
Je to investice do budoucna, to máš pravdu.
Ovšem co když dostuduješ a přeje tě auto? Co když odevzdáš bakalářku a přejede tě auto? Za tu dobu, cos ji psal, ses mohl někde poflakovat a užil by sis víc
Takhle se prostě nedá uvažovat, to bys nakonec neudělal vůbec nic.
Jinak tvůj odpor ke školnýmu taky chápu, mně se taky nelíbí, že by se měly platit nějaký velký sumy a ti, co si to nemůžou dovolit, by se okamžitě zadlužili. To mi prostě nepřijde zrovna ideální. Kdybych měla platit třeba 20 000 za semestr, tak bych na to prostě neměla a na školu bych se vysrala.
Ale kdyby to bylo něco takovýho, jako jsem psala předtim, tak bych byla pro. Už proto, že by to ty školy opravdu motivovalo k tomu, aby jejich výuka byla kvalitní. A hlavně by z toho vypadnul stát (ale už si živě představuju, jak by to těm školám zdanil).
Zkrátka by si měl konečně někdo uvědomit, že ty školy potřebujou víc peněz. Na druhou stranu -- kde ty peníze vzít? Ti ministři se rvou asi o každou korunu pro svůj resort. Plus něco samozřejmě jde asi někomu do kapsy, ale to už byla asi jiná debata
Tohle je prostě podle mě složitější problém než jenom jednoduše říct: "nechci školný".