Autor |
Zpráva |
SLASHERK*RVA
Kill Rock 'N Roll
Registrován: stř 02. dub 2008 14:57:50 Příspěvky: 9031 Bydliště: Praha/ Jičín
|
Re: Indie
No, tak nějak všechny kapely, u kterých jsem to označení zaznamenal, vypadaly, že musí ti týpci být ve studiu a backstage pořád v sobě.
_________________ http://sob-cz.blogspot.com/ http://www.facebook.com/slasheroid http://www.csfd.cz/uzivatel/18906-slasher/
"The music of Scars will live on." - Daron, 7.10.'08
|
pon 11. kvě 2009 0:02:13 |
|
|
rizek
Mr. Jack
Registrován: ned 03. úno 2008 23:34:57 Příspěvky: 5421 Bydliště: Blatná
|
slasher 3005 píše: No, tak nějak všechny kapely, u kterých jsem to označení zaznamenal, vypadaly, že musí ti týpci být ve studiu a backstage pořád v sobě.
|
pon 11. kvě 2009 0:05:00 |
|
|
SLASHERK*RVA
Kill Rock 'N Roll
|
Náhodně třeba tihle... typicky co si představím pod pojmem indie - čtyřka divných, vzezřením nezajímavých buzíčků.
_________________ http://sob-cz.blogspot.com/ http://www.facebook.com/slasheroid http://www.csfd.cz/uzivatel/18906-slasher/
|
pon 11. kvě 2009 0:07:56 |
|
|
rizek
Mr. Jack
|
hm, pravda, bejva to celkem normalni viz napr. Wombats
|
pon 11. kvě 2009 0:14:18 |
|
|
SLASHERK*RVA
Kill Rock 'N Roll
|
no hrozný
|
pon 11. kvě 2009 0:18:22 |
|
|
linda
Administrátor
|
rizek1939 píše: INDIE pochazi od slova independent - nezavisly - tudiz zpocatku kapely, ktere vydavali nezavisle na tzv. majors labelech (tech big) - strucne - nikdo jim do nahravani nekecal ovsem soucasne se rozdily stiraji, casto jsou tam kvuli svemu "zvuku" razeny i kapely, ktere pod vetsi vydavatelstvi patri...spousta kapel si tvori jak chce i pod "majors" protoze maj duveru labelu jista indie kapela Hadouken prohlasila - ze indie, jako scena prakticky neexistuje, protoze by si to hudebnici museli vydavat sami, aby byli uplne nezavisli (napriklad financne) na spolecnosti no a pak samozrejme INDIE jako souhrny celek ma sub zanry (metal ma napr - heavy metal, nu metal atd) a tady jsou prave jako podzanry - indie rock, indie folk atd....(bacha na maxe )...je to naprosto bezne rozdeleni, ktere je uznavano (jak kym ze maxi ), tudiz se bezne setkas v hudebni publicistice s INDIE ROCKEM atd... No jasně, zpočátku šlo hlavně o to, že ty kapely vydávaly u nějakejch malejch vydavatelství. Jak píšeš, rozdíly se stírají a jsou tam řazeny i kapely, který patřej pod větší vydavatelství -- ale na základě čeho? Chci říct, co musí ta jejich tvorba obsahovat, aby byli označení jako "indie", případně jako nějaká odnož indie? Jo, něco, co bude absolutně indie (podle tý původní definice), asi budeme hledat těžko, to souhlasím. Jo, setkám se třeba s označením "indie rock", ale uvažujme případ, že ta kapela náleží pod nějakej ne zcela nezávislej label. Kdy si může publicista (nebo kdokoliv jinej) dovolit přijít s tvrzením, že je to indie rock? Já nevim, jak se jasně vyjádřit, ale snad pochopíš (nebo někdo jinej), co mám na mysli...
|
pon 11. kvě 2009 0:36:20 |
|
|
linda
Administrátor
|
Jo a ocenila bych, kdybyste přestali s těma ne zrovna hezkejma narážkama na gay komunitu. Dík
|
pon 11. kvě 2009 0:40:40 |
|
|
rizek
Mr. Jack
|
linda píše: rizek1939 píše: INDIE pochazi od slova independent - nezavisly - tudiz zpocatku kapely, ktere vydavali nezavisle na tzv. majors labelech (tech big) - strucne - nikdo jim do nahravani nekecal ovsem soucasne se rozdily stiraji, casto jsou tam kvuli svemu "zvuku" razeny i kapely, ktere pod vetsi vydavatelstvi patri...spousta kapel si tvori jak chce i pod "majors" protoze maj duveru labelu jista indie kapela Hadouken prohlasila - ze indie, jako scena prakticky neexistuje, protoze by si to hudebnici museli vydavat sami, aby byli uplne nezavisli (napriklad financne) na spolecnosti no a pak samozrejme INDIE jako souhrny celek ma sub zanry (metal ma napr - heavy metal, nu metal atd) a tady jsou prave jako podzanry - indie rock, indie folk atd....(bacha na maxe )...je to naprosto bezne rozdeleni, ktere je uznavano (jak kym ze maxi ), tudiz se bezne setkas v hudebni publicistice s INDIE ROCKEM atd... No jasně, zpočátku šlo hlavně o to, že ty kapely vydávaly u nějakejch malejch vydavatelství. Jak píšeš, rozdíly se stírají a jsou tam řazeny i kapely, který patřej pod větší vydavatelství -- ale na základě čeho? Chci říct, co musí ta jejich tvorba obsahovat, aby byli označení jako "indie", případně jako nějaká odnož indie? Jo, něco, co bude absolutně indie (podle tý původní definice), asi budeme hledat těžko, to souhlasím. Jo, setkám se třeba s označením "indie rock", ale uvažujme případ, že ta kapela náleží pod nějakej ne zcela nezávislej label. Kdy si může publicista (nebo kdokoliv jinej) dovolit přijít s tvrzením, že je to indie rock? Já nevim, jak se jasně vyjádřit, ale snad pochopíš (nebo někdo jinej), co mám na mysli... tak treba the strokes jsou u "velkeho" labelu ale jsou tam razeni furt jsou kapely, ktere zni stejne jako jiz zmineni - tak je tam soupnem taky - label nelabel (spusta soucasnych kytarovek, ktere se od "prave" Indie kapely lisi pouze tim, ze jsou u vetsiho vydavatelstvi - jinak zvukove jsou na tom stejne - tudiz, proc je ta neradit....)
|
pon 11. kvě 2009 7:26:51 |
|
|
Maxipes Fík
Psycho
Registrován: ned 03. úno 2008 16:43:03 Příspěvky: 15999 Bydliště: Restaurační zařízení Koruna
|
Ale ony na tom zvukove nejsou stejne, o to tady jde, indie rockova kapela se od sebe muse naprosto diametralne lisit viz. Beck, Animal Collective a treba White Stripes. Z toho odkazu, co sem soupnul Hawkey, jsem pochopil, ze jediny rozdil je - "Jako takový je indie rock otevřený experimentům se zvuky, emocemi a texty a nesnaží se hned na poprvé zalíbit mainstreamovému publiku. Víc než o zisk se zajímá o osobní vkus." Ale to by tam klidne mohl spadat i experimental rock ci progressive rock Mne jde o to, aby jsi pouzil vlastni selsky rozum a obhajil nejak, proc vznikl ten zanr, kdyz do nej patri kapely s odlisnym zvukem, v dnesni dobe ta kapela klidne muze byt i u major labelu, ale stejne se radi k indie rocku (coz je uplne postavene na hlavu). Ja rikam, ze se v dnesni dobe do indie rocku radi uplne vsechno, co zni trosku jinam, nez klasicky rock a je to takove jemnejsi. Coz je ale podle mne blbost. A aby sis nemyslel, ze tento nazor zastavam sam, znam hodne lidi, co s timto tvrzenim souhlasi. To je asi jako ze do screama se radi prakticky vsechno, kde se rve, do post-rocku se radi vsechno, co ma delsi pisnicky bez nejakych refrenu a proste pevne danych struktur (sloka-refre-sloka-bridge-refren-refren napr.)...
|
pon 11. kvě 2009 11:19:12 |
|
|
linda
Administrátor
|
rizek1939 píše: tak treba the strokes jsou u "velkeho" labelu ale jsou tam razeni furt
jsou kapely, ktere zni stejne jako jiz zmineni - tak je tam soupnem taky - label nelabel (spusta soucasnych kytarovek, ktere se od "prave" Indie kapely lisi pouze tim, ze jsou u vetsiho vydavatelstvi - jinak zvukove jsou na tom stejne - tudiz, proc je ta neradit....) Tak v tuhle chvíli se teda musim ptát -- k čemu to označení "indie" teda je, když to původní (independent label) už teda moc neplatí, ale dávaj se tam kapely podle toho, jak zní? Tohle by teda (pro mě) znamenalo, že "indie" je už skutečně žánrem, ale pokud ty kapely pojí jen to, že zní podobně jako ty, co pod nezávislym labelem vydávaly, pak zase musim říct, že se mi zdá označení "žánr: indie" trochu zvláštní. Ty "původní" indie kapely vydávaly pod něčim nezávislym, ale zvukově je přece nemuselo vůbec nic pojit, ne? Jo, možná si mohly dovolit daleko víc experimentů a nemusely jít jenom za tim, aby to prodaly co nejvíce lidem, jasně. Ale ani tyhle dvě věci přece nemusí vypovídat vůbec nic o tom, jak ta kapela zní. Namítneš, že mám nějaký ty indie subžánry -- jistě, ale třeba pojem "indie rock" se mi zdá až moc širokej. Já vim, že tys tohle označení nevymyslel, ale zajímá mě, jak to vnímáš třeba ty. Já to zatim pochopila tak, že když nějakýmu publicistovi (nebo komukoliv, jehož slovo se tak nějak nebere na lehkou váhu) nějaká kapela připomene jinou (nějakou indie), tak se prostě označí tim stejnym stylem (a je jedno, u čeho vydává). Neni to tak trochu jakási degradace toho původního významu? Existenci (a používání) výrazu indie vůbec nepopírám, ale musim se ptát: má to ještě vůbec nějaký smysl? Když ti přinesu nějakou desku a řeknu: "hele, tohle je krásná barokní hudba", tak asi budeš mít nějaký očekávání, protože se to dá asi něčim charakterizovat. Ale když ti přinesu něco jinýho a řeknu: "hele, tohle je super indie rock" -- jaký budou tvoje očekávání? Nebo jinak -- můžeš vůbec nějaký mít? Podle toho, co jsi psal předtim, asi moc ne. Tak jakej má to označení vůbec dneska smysl, když ten původní už dávno ne? Občas mám pocit, že bejt zahrnutej pod "indie" je spíš tak trochu "in".
|
pon 11. kvě 2009 12:53:01 |
|
|