Re: Zprávy/články které vás zaujaly IV.
Maxipes Fík píše:
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2011071703
Docela zajímavé čtení. Většinu věcí už jsem znal z Wire, ale i tak to bylo zajímavé.
Přečetla jsem si to včera v noci a ještě dneska jsem nad tím přemýšlela. Jestli je tohle standard, tak je hodně špatný...
Poměry v US sice neznám, ale nenapadá mě snad žádnej způsob, jak by se tohle dalo řešit. Ty děti za to nemůžou, oni prostě doma nevidí nic, co by jim ukázalo, že vzdělání je důležitý, nevidí to ani na svym nejbližším okolí (pokud žijou v nějakym ghettu), nevidí to prostě nikde. Je lehký vinit jejich rodiče, ale je to stejnej nesmysl, protože vyrůstali v podobnym prostředí... A od zrušení otroctví uplynulo zhruba 150 let, to je nějakejch 5? generací, což je málo. Oni sice tehdy získali svodobu, ale majetkově na tom byli vždycky asi spíš špatně, navíc v povědomí mnoha lidí byli pořád "těmi podřadnými"... Třeba tohle je docela zajímavej článek:
http://zpravy.idnes.cz/vas-neoholime-se ... avarna_bos. Nečetla jsem to teda celý, ale jak je vidět, tak ještě v padesátých letech minulýho století to ve Státech vypadalo (aspoň místy) nejspíš dost strašně. Když se nad tim všim člověk zamyslí, nemůže se moc divit, že to tam vypadá tak, jak to vypadá...
Proti přistěhovalcům vůbec nic nemám (spíš právě naopak), ale myslim, že je důležitý, aby přišli dobrovolně a taky se dobrovolně a ochotně integrovali a respektovali kulturu, do který přišli. To pro první generace těch černochů určitě neplatilo, navíc se ani nepředpokládalo, že by se nějak integrovat měli. Takže prostě žili nějak odděleně, to přetrvávalo mnoho let, v tom spousta z nich asi tak nějak žije...
Podle mě mají jenom dvě možnosti -- buď s tim nebudou dělat nic a situace se bude nejspíš dál jenom zhoršovat, nebo začnou něco dělat (netuším co) a pak je tu naděje, že se to za pár generací všechno nějak urovná...
A vlastně Evropa (teda hlavně země, který se v minulosti rozlejzaly a kolonizovaly) má nejspíš podobnej problém, i když to asi zatim neni tak strašný... No, hezkej odkaz tu zanechali ti dobyvační a krvelační předkové, že?
A pokud se v týhle zemi nezačne nějak normálně řešit problém některejch menšin, tak to dopadne taky špatně. Odsouvání kamsi do jakýchsi ghett je podle mě spíš cestou do pekel...