Maxipes Fík píše:
Dopad na životní prostředí má jedno auto naprosto (NAPROSTO) minimální. (Jakože bavíme se prakticky o nule.)
Takže je to ouplně jedno.
Jenomže celkově je individuální automobilová doprava zátěží. Když někde odhodim jednu PETku, tak se taky "nic" nestane, když si to řekne každej, dopadne to hodně špatně. Když budu myslet stylem "všichni to dělaj taky, tak když se přidám, nic se nestane", tak se chovám pokrytecky a nemůžu si vážit sama sebe. Já bych si přála, aby se všichni chovali uvědoměle a snažili se myslet na to, jakej dopad může mít jejich činnost na budoucí generace. Nechci, aby nad tim každej přemejšlel u každýho kousku ovoce v supermarketu, ovšem u těch větších věcí to za to určitě stojí.
Navíc je nižší spotřeba důležitá i z ekonomickýho hlediska (z pohledu spotřebitele). Proč bych si měla kupovat auto, který žere 2x litrů na 100km, když můžu mít auto se spotřebou x litrů na 100km (za x si dosaďte co chcete, já tyhle hodnoty moc neznám
)?
Hawkey: jo, to je jasný, normální (plynulá) jízda je to nejdůležitější.
Ale teda nemyslim si, že by třeba elektromobil byl vyloženě špatnou cestou. Už jenom proto, že lidi nemusej dejchat to, co ty klasický motory produkujou (a hlavně lidi ve velkejch městech by to určitě ocenili). Jasně, elektrárna taky něco vyprodukuje, ale proto bychom měli využívat energii jádra
Maxi, máš pravdu v tom, že spousta těch "ecology-friendly" věcí je spíš k ničemu, je to jenom továrna na prachy. To je smutný, no.
A ještě něco k tý spotřebě: on by nebyl problém vyrobit motor s nižší spotřebou, ale chybí tady vůle. Teda spíš je tu jistá skupina lidí, kterejm se tohle nehodí do krámu. Aspoň něco takovýho mi říkal kamarád, kterej se automobilům věnoval ve svý diplomce (měl to od svýho vedoucího). A myslim, že na tom určitě něco bude.
Základním řešením problému je pochopitelně kvalitní a dobře fungující hromadná doprava, což je ne vždycky splněno, bohužel. Pak je třeba přesvědčit stádo, že zbytečná jízda autem není nic chvályhodnýho, ač se mu automobilová lobby a reklama snaží vnutit pravý opak. První je splnitelný, kdyby byla ze strany těch správnejch lidí vůle, to druhý je nejspíš utopie