Zprávy/články které vás zaujaly
Autor |
Zpráva |
linda
Administrátor
|
Re: Zprávy/články které vás zaujaly
Jako ono je to těžký, někdo může bejt z takovejch poměrů, že by mu to opravdu mohlo činit potíže. Na druhou stranu musim z vlastní zkušenosti říct, že častokrát křičí nejvíc ti, kterým nedělá problém nechat každej víkend v hospodě pořádnej obnos (případně utrácet slušný sumy za jiný, ke studiu naprosto nepotřebný věci). A to nejen kvůli případnýmu školnýmu, ale kvůli všemu. Ale určitě bych něco zavedla, ale spíš něco na způsob toho, že by lidi platili až po vejšce a šlo by to přímo škole. Řekněmě pár let po skončení studia (kdy už se předpokládá, že má práci) by ten člověk mohl dávat jistou (pochopitelně poměrně malou) částku přímo škole. To by motivovalo i školy -- lepší výuka -> kvalitnější vzdělání -> (snad ) líp placený lidi -> víc peněz pro školu. Mohly by to bejt třeba 2% z platu, nebo tak nějak. Takhle totiž na studenty platěj ti, co studovat nechtějí nebo nemůžou (nechci, aby to vyznělo hnusně, ale skutečnost je prostě taková, že ne každej na to prostě má). My všichni (nebo většina z nás) to asi vidíme z pohledu těch studentů, ale studovat jsme šli kvůli sobě, abychom se měli líp, ne proto, abychom byli užiteční státu
|
čtv 14. kvě 2009 14:10:33 |
|
|
Maxipes Fík
Psycho
Registrován: ned 03. úno 2008 16:43:03 Příspěvky: 15999 Bydliště: Restaurační zařízení Koruna
|
Jo, snizi to pocet studentu, ale spis takovych tech nefachcenku, kteri nez by sli makat, tak radsi jdou na vysku, takhle je to odradi a pujdou treba radsi delat No kdyz si vezmes, ze mas cca. 3000 studentu * tech 6000, tak to uz mas sluznou almuznu a i sebevice idiotsky management s tim dokaze neco udelat Ale rikam, nereknu, kdyby se melo platit 20000 rocne, ale techle maximalne 6000, cili by to bylo klidne i min, je uplne vklidu a i socialne slabsi rodina si to muze vklidu dovolit... Popripade muze student chodit na brigadu a to mu to pokryje az az (cimz se posili ekonomika, takze dalsi klad ) Pujcku na 6000? To nevim teda Ja vim, ze ty mas to socialni citeni, ale to je proste spatne... Clovek se musi snazit a ne jen hovno delat a cekat, ze mu stat pomuze...
|
čtv 14. kvě 2009 14:17:17 |
|
|
D_M
Psycho
Registrován: pát 01. úno 2008 8:19:27 Příspěvky: 14388 Bydliště: Praha-západ
|
linda píše: Takhle totiž na studenty platěj ti, co studovat nechtějí nebo nemůžou (nechci, aby to vyznělo hnusně, ale skutečnost je prostě taková, že ne každej na to prostě má). My všichni (nebo většina z nás) to asi vidíme z pohledu těch studentů, ale studovat jsme šli kvůli sobě, abychom se měli líp, ne proto, abychom byli užiteční státu V celku souhlasim s tvym komentářem. Já osobně sem spíš z tý první skupiny. Prostě bych musel jít nejdřív rok makat, abych si vidělal na školu a pak teprv studovat. Tak bych se ale připravil o možnej rok studia. Takže by mi víc vyhovovalo platit až po... Ale už moc nesouhlasim s tou druhou částí v citaci... Jasně, že na studenty platěj všichni, protože prostě všichni maj právo studovat a všichni pak budou mít určitej profit ze študovanejch lidí, protože bez nich by nemohl bejt stát efektivní... Bez kvalifikovanejch lidí... Nic by nebylo efektivní. No a já osobně sem teda nešel studovat z toho důvodu, abych se měl líp. To mi příde hrozně bláhový... Myslim si, že když jdeš na vejšku tak musíš počítat s tim, že když bych nešel a místo toho se věnoval třeba podnikání, v budoucnu bych si vidělal mnohem víc než nějakej vědec... Prostě vylezeš z vejšky a stejně nemáš praxi a zkušenosti... Nejvíc se mi na tom prostě hnusý to násobný placení... Člověk měsíc maká a dostane z výplaty kolik? 50-60% ? Zbytek jde státu a na zdravotní a sociální pojištění... Pak si jdeš něco koupit a platíš znova státu... Stát musí disponovat docela značnou sumou. Když by jí uměl efektivně využít, bylo by vše ok. Jenže on to neumí a tak zavádí další poplatky na věci, který už máš zaplacený v tý první dani... No prostě je to nechutný...
|
čtv 14. kvě 2009 14:21:03 |
|
|
D_M
Psycho
|
MaxFriik píše: Jo, snizi to pocet studentu, ale spis takovych tech nefachcenku, kteri nez by sli makat, tak radsi jdou na vysku, takhle je to odradi a pujdou treba radsi delat Jo to určitě, ale myslim si, že právě ti nejvýkonější a ze sociálně slabších rodin půjdou rači vydělávat, podnikat nebo tak něco. No a těch je právě hodně škoda, protože by mohli bejt nejužitečnější. MaxFriik píše: Pujcku na 6000? To nevim teda No ono by to byla třeba 5×6000 na celý studium... Divil bych se, kdyby s tim nepřišli... MaxFriik píše: Clovek se musi snazit a ne jen hovno delat a cekat, ze mu stat pomuze... Viz to násobný placení státu jak sem psal v minulym příspěvku...
|
čtv 14. kvě 2009 14:25:46 |
|
|
linda
Administrátor
|
Brontosaurus píše: V celku souhlasim s tvym komentářem. Já osobně sem spíš z tý první skupiny. Prostě bych musel jít nejdřív rok makat, abych si vidělal na školu a pak teprv studovat. Tak bych se ale připravil o možnej rok studia. Takže by mi víc vyhovovalo platit až po... Ale už moc nesouhlasim s tou druhou částí v citaci... Jasně, že na studenty platěj všichni, protože prostě všichni maj právo studovat a všichni pak budou mít určitej profit ze študovanejch lidí, protože bez nich by nemohl bejt stát efektivní... Bez kvalifikovanejch lidí... Nic by nebylo efektivní. Z některejch ale nic nemáš. Třeba z těch, co zdrhnou. A jakej máš profit třeba z filosofů? Brontosaurus píše: No a já osobně sem teda nešel studovat z toho důvodu, abych se měl líp. To mi příde hrozně bláhový... Myslim si, že když jdeš na vejšku tak musíš počítat s tim, že když bych nešel a místo toho se věnoval třeba podnikání, v budoucnu bych si vidělal mnohem víc než nějakej vědec... Prostě vylezeš z vejšky a stejně nemáš praxi a zkušenosti... A proč jsi šel teda studovat? Jinak co se toho podnikání týká, tak se domnívám, že to v dnešní době (a teď nemám na mysli krizi) neni už tak žhavý jako před lety. Teď bys musel mít fakt originální nápad, abys něco dokázal bez nějakejch zkušeností nebo (bohužel) kontaktů. Jinak samozřejmě ti to nezaručuje, že se budeš mít líp, ale už jenom to naše prázdninový flákání... Ne, vážně. Já si myslim, že statisticky musí platit přímá úměra mezi výší vzdělání a výší platu. Pochopitelně jsou výjimky, ale v globále to platit asi bude. Brontosaurus píše: Nejvíc se mi na tom prostě hnusý to násobný placení... Člověk měsíc maká a dostane z výplaty kolik? 50-60% ? Zbytek jde státu a na zdravotní a sociální pojištění... Pak si jdeš něco koupit a platíš znova státu... Stát musí disponovat docela značnou sumou. Když by jí uměl efektivně využít, bylo by vše ok. Jenže on to neumí a tak zavádí další poplatky na věci, který už máš zaplacený v tý první dani... No prostě je to nechutný... No tak tohle je jiná. To s tebou souhlasim. Proto bych taky chtěla, aby kdyby se fakt mělo něco platit, aby to hlavně nešlo přes stát. Jenomže tohle už je prostě jiná věc a hlavně tohle by chtělo pořádnou reformu -- hlavně aby socky přestali vysávat systém. Protože když parazituje někdo, kdo to nepotřebuje, logicky zbyde míň na ty, co to potřebujou. Ale co se daní týká -- ty asi byly a vždycky budou, obávám se, že s tim se nikdy nic nestane Mně nevadí platit, ale já chci, aby bylo vidět, že ty peníze někam jdou, že je dostanou ti, co fakt potřebujou a hlavně že jsou z toho nějaký výsledky.
|
čtv 14. kvě 2009 14:51:57 |
|
|
D_M
Psycho
|
linda píše: Z některejch ale nic nemáš. Třeba z těch, co zdrhnou. A jakej máš profit třeba z filosofů? No právě ty co by chtěli zdrhnout by se měli nějak řešit. Dneska se to neřeší pokud vim nijak... Z filozofů je určitě globální prospěch... linda píše: A proč jsi šel teda studovat? To je dobrá otázka... Protože šli všichni a chtěl sem znalosti v oboru... Spíš mě to zajímalo. Kdybych se chtěl hnát za penězma, nešel bych studovat... To fakt ne... Tak u mýho oboru se tohle blbě obhajuje, ale když vezmu v úvahu třeba jaderku nebo chemiky... To sou lidi pro výzkum a ti nemaj kdo ví jaký platy... Teda asi ne takový, jaký by mohli mít, kdyby se svojí inteligencí dělali jinej obor... No a nezapomínejme na filozofy a umělce žjo... Vzdělání je prostě investice do budoucna... Leda tak... Ale když se podivám třeba na platy dopravců s maturitou a obyč řidiče u nás... Myslim, že budu hodně rád, když budu mít prvních pár let sotva takovej plat jako maj oni. Jasně, se vzdělánim mám šanci na větší plat v budoucnu, oni ne. Ale co když mě přejede auto? Oni budou mít standartní prachy a budou si je moct užívat a já než začnu vydělávat dost na to, abych třeba moch zajet na nějakou dovolenou, už tu dávno nemusim bejt...
|
čtv 14. kvě 2009 15:07:47 |
|
|
Jeremy
Psycho
Registrován: sob 08. lis 2008 13:30:31 Příspěvky: 14433 Bydliště: Bořetice (jižní Morava) nebo Brno
|
já ty dlouhý posty číst nebuduuu
|
čtv 14. kvě 2009 15:08:03 |
|
|
D_M
Psycho
|
72826>jeremy<53787 píše: já ty dlouhý posty číst nebuduuu No ale konečně tu máme pořádný téma víš... Prostě řekni, že si proti školnýmu a je to...
|
čtv 14. kvě 2009 15:13:55 |
|
|
Jeremy
Psycho
Registrován: sob 08. lis 2008 13:30:31 Příspěvky: 14433 Bydliště: Bořetice (jižní Morava) nebo Brno
|
já sem proti škole stačí?
|
čtv 14. kvě 2009 15:16:07 |
|
|
D_M
Psycho
|
72826>jeremy<53787 píše: já sem proti škole stačí? Dík za podporu no...
|
čtv 14. kvě 2009 15:19:00 |
|
|